Prvomajsko ronjenje na Jazu
Sa prvim iole toplijim danima kreću i prave ronilačke ekskurzije. Tradicija kaže 1. maj - plaža Jaz u blizini Budve. U prolećnu ronilačku priču uskočilo je preko pedeset ronilaca koji su iskoristili dobro vreme i mirno more da naprave seriju ronjenja na crnogorskom primorju. Nakon okupljanja u Vili Posejdon, zabava je mogla da počne.
Organizovane su dve smene (dva puta pet dana), tokom kojih se ronilo na akvatoriju od rta Mogren do rta Krekavica. Temperatura mora je varirala od 14 do 16 stepeni, dok je vidljivost bila desetak metara. Da sve bude potaman (smeštaj, hrana, dobro raspoloženje...) pobrinula se Ivana O.K., dok su joj tihe i neprimetne pomagačice bile Tijana, Jovana i Branka. Doduše ono "tihe i neprimetne" ne važi za Tijanu dok je budila ronioce za doručak. O organizaciji ronjenja brinuo Janez, kome su pomagale vođe ronjenja koje su bile na visini zadatka: Uroš Ristić, Deki Baki, Smiči & Marijana, Maja, Laki, Deki Vasić (poznatiji kao Lepi Deki).
Dan je započinjao doručkom u 8:00, a na prvi zaron se kretalo oko 9:30. Po povratku ronioce je čekala topla supica (što je po oceni svih bio pun pogodak) i lagani sendviči. Na popodnevno ronjenje kretalo se oko 15:30 nakon čega je sledila "konkretna" večera. Svaka akcija ima svoje najbolje trenutke na ronjenju. Ovaj put to su bili zaroni na hridi Sv. Nikola i na rtu Krekavica i naravno noćno ronjenje. Od živog sveta ronioci su imali priliku da vide dosta jastoga, hlapova, kirnji, murina, ugora, hobotnica i sipe.
Po prvi put je u ronilakom klubu S.D.T. Svet Ronjenja organizovan i Nitrox kurs (prema PADI standardima) koji su sa uspehom završili Smičiklas Nemanja, Marijana Protić, Ljubo Savić, Dejan Matijašević, Dejan Vasić i Ratko Perić.
Od neverovatnih doživljaja izdvojili bi i slučaj sa devojkom koja je sletela sa magistrale pravo na plažu Jaz, a kojoj su naši ronioci prvi pritekli u pomoć. Danima smo se čudili kako neko može da preživi pad sa preko šezdeset metara i polomi samo ruku...?
Svi znamo da je bitan deo ronjenja hrana, a ovaj put bi izdvojili Nemanjin srneći gulaš, Slavicine ćufte, pizzu koji je pravio Sale i pravu poslasticu šamloi-galošku koju nam je pripremila gospodarica kuhinje vile Posejdon - Eva.
Uživajte u izboru fotografija!
.